Zonlicht... Zodra de zon zich even laat zien, willen we daarvan genieten.
Het is heerlijk om je lichaam na een koude gure winter bloot te stellen aan de zon. De zon heeft een positieve invloed op onze gezondheid en ons humeur. Maar na lange donkere dagen is je huid gevoelig voor zonlicht en moeten we er voorzichtig mee omgaan en de huid laten wennen...
Op het noordelijk halfrond brandt de zon minder fel als op het zuidelijk halfrond. Daarom zijn wij geneigd ons minder te beschermen. Als gevolg van periodes met lage temperaturen en veel luchtvervuiling wordt de ozonlaag ieder jaar dunner. Zo kan de ozonlaag minder de schadelijke stralen tegenhouden. Zelfs op een bewolkte en koude dag kan je zonder bescherming huidbeschadiging oplopen.
Er zijn verschillende huidbeschadigingen. Elke keer als we verbranden is dit een litteken voor onze huid. Als dit al in onze jeugd gebeurt, versnel je het verouderingsproces. Alle beschadigingen die onze huid ooit opgelopen heeft, blijven aanwezig en stapelen zich voortdurend op. Deze schade noemt men fotoschade of fotoveroudering.
Zichtbare tekenen daarvan zijn: ruwheid en verdikking van de hoornlaag, rimpels, verslapping, elastose (kleine witte bultjes op nek en decolleté) grauwheid, onregelmatige pigmentatie, comedonen, abnormale verhoorning of keratose. En door kerastose kan zelfs kanker ontstaan.